Nieuws

Ouderenwoningen te weinig gebouwd


Eerste bijeenkomst Levensloopbestendig en Duurzaam wonen in Klazienaveen

Levensloopbestendig en duurzaam wonen is een wens voor velen, en dit in een sociale omgeving. Dit alles kan op korte termijn werkelijkheid worden!
Met deze berichtgeving begin juli dit jaar op klazienaveenlokaal.nl zijn er op het moment ruim 50 belangstellende aspirant-leden. Afgelopen donderdagavond 24 oktober waren deze aspirant-leden uitgenodigd voor de eerste informatieavond van onzestee.nl

Tijdens deze eerste bijeenkomst met de ruim 50 aanwezigen, werd de huidige stand van zaken gepresenteerd. Op het beoogde bouwperceel nabij het voormalige AZC-terrein zijn er plannen in uitwerking voor de bouw van 24 levensloopbestendige woningen. Het plan is inmiddels bij de gemeente voor een akkoord neergelegd. Na afloop van deze eerste bijeenkomst, gaven veel van de aanwezige geïnteresseerden aan ook daadwerkelijk verder mee te willen gaan met de huidig gemaakte plannen van https://www.onzestee.nl/klazienaveen/

https://klazienaveenlokaal.nl/2024/10/26/eerste-bijeenkomst-levensloopbestendig-en-duurzaam-wonen-in-klazienaveen/


Begin 2024 begon het met een idee. Een wens over levensbestendig en duurzaam wonen in een sociale omgeving. Enkele enthousiaste inwoners van Klazienaveen vonden elkaar en besloten dat het wachten op een kavel binnen gemeente Emmen veel te lang duurt. Door enthousiaste berichten door toenmalig wethouder Rene van der Weide steeg het animo om zelf iets te ondernemen rap. Op het voormalig AZC terrein gaat gemeente Emmen kavels vrijmaken voor woningbouw. Om meer kans te maken op een kavel en om niet afhankelijk te zijn van projectontwikkelaars is het plan opgevat om een CPO op te richten. CPO staat voor collectief particulier opdrachtgeverschap. Een club mensen die de regie van het bouwen van hun woning gezamenlijk aanpakken.
Vanaf September staat onze vereniging open voor leden. Dit kunnen zowel senioren als starters zijn die graag willen bouwen. Maar in feite is iedereen welkom om zich aan te sluiten want binnen ons project is ook ruimte voor kleinere woningen ten behoeve van alleenstaanden en jongeren, dus juist die doelgroepen waarvoor op dit moment te weinig aanbod is.
Als u zich voelt aangesproken dan kunt u dat kenbaar maken op de website van ONZESTEE. U ontvangt dan een uitnodiging voor de bijeenkomst in September.


Provincie pakt regie: in vijf jaar 16.000 huizen erbij


Drenthe krijgt extra 47,6 miljoen


Energielabel woning steeds belangrijker


De gemeente Emmen verwacht ruimte te hebben voor 250 tot 350 woningen op kavels die in hun eigen bezit zijn. Wethouder René van der Weide laat dat in een brief weten aan de raad. De gemeente gaat hiervoor de haalbaarheid onderzoeken van locaties in zes dorpen.
Het gaat om Klazienaveen (voormalig AZC-terrein), Emmer-Compascuum (nieuwbouwplan Koppelveenweg), Zwartemeer (veld bij voetbalclub Zwartemeerse Boys), Nieuw-Dordrecht (Kuipershof en Schepershof), Schoonebeek en Barger-Compascuum. Voor beide laatste dorpen heeft de gemeente nog geen exacte locatie op het oog. Wel wordt bekeken wat mogelijk geschikte plekken kunnen zijn. In beide plaatsen is de roep om woningen namelijk groot.
FC Klazienaveen
Volgens Van der Weide bestaan er voor de geselecteerde locaties geen noemenswaardige beperkingen en kunnen ze snel ontwikkeld worden. De gronden zijn verder allemaal in eigendom van de gemeente en er bestaan verder geen andere plannen voor. Voor het terrein in Klazienaveen is er wel een wens uitgesproken door de plaatselijke voetbalclub FC Klazienaveen. De club ziet het terrein als een geschikte plek voor hun verhuizing.
Klein deel
Emmen heeft een enorme woningbouwopgave voor de boeg: er moeten voor 2030 ongeveer 4000 woningen bij. De gemeente is daarbij grotendeels afhankelijk van projectontwikkelaars, corporaties en derden. “De gemeente draagt naar verhouding een klein deel bij, maar wil wel al haar mogelijkheden inzetten om de opgave te behalen”, aldus de wethouder. (rtvdrenthe) MEER


Begin dit jaar leek het nog zo mooi voor de bewoners van woonwagenkamp De Ark in Emmen. Na jaren van voorbereiding, was er eindelijk een plan om het terrein aan de noordwestkant van de stad uit te breiden met extra opstelplaatsen voor woonwagens of woonwagenwoningen. “Maar helaas duurt het opnieuw weer langer dan verwacht, doordat woningcorporatie Lefier zich nu heeft teruggetrokken.”
Terwijl er een wachtlijst van ruim tweehonderd gegadigden is, zijn er de afgelopen jaren nauwelijks plekken bijgekomen op De Ark. Het ruim 125 jaar oude woonwagenkamp in de omgeving van de Sluisvierweg/ Meester Bakkerweg telt ongeveer honderd woonwagens en woonwagenwoningen. In januari lag er een uitgewerkt plan om 38 nieuwe plekken voor woonwagens of woonwagenwoningen te realiseren op een aanpalend, voormalig oefenterrein van voetbalclub WKE’16. Dat terrein ligt momenteel braak.

‘We zijn weer terug bij af’
“We waren dan ook erg blij dat er begin dit jaar eindelijk schot in de zaak zat. Er moesten nog verschillende procedures worden afgerond en er was nog wat gedoe vanwege de aanwezigheid van vleermuizen, maar daarna zou dan eindelijk de schop de grond in gaan”, zegt Marie Bosma namens werkgroep De Rolleman. Binnen die groep werken bewoners en oud-bewoners van het kamp al sinds 2018 aan uitbreidingsplannen.
Het enthousiasme moet nu getemperd worden. Afspraak was dat woningcorporatie Lefier de financiering van zeven tot twaalf nieuwe woningen binnen dit plan op zich zou nemen, bedoeld voor sociale huur. De overige woningen op het kamp zouden dan als koopwoningen worden aangeboden.
“Nu blijkt dat Lefier zich terugtrekt, naar eigen zeggen omdat ze de financiering niet rond krijgen. En daarmee zijn we weer terug bij af.” Alleen koopwoningen realiseren is voor zowel De Rolleman als de gemeente geen optie, dus moet het plan nu eerst weer worden aangepast.(rtvdrenthe) MEER


Emmen her-bevestigd plan 4000 woningen


Oranjezathe, zo gaat de nieuwe uitbreiding van het dorp Oranjedorp heten. Een groep bewoners neemt daarbij het heft in eigen handen en wil zelf het plan ontwikkelen. Een geschikte lap grond langs de Bladderswijk als woningbouwlocatie is al gevonden. Over ongeveer anderhalf jaar moeten hier tien woningen voor ouderen en jongeren komen te staan.
Vijf jaar geleden hield het dorpsbestuur een enquête onder de bewoners van Oranjedorp om de lokale behoeften in kaart te brengen. Hoog op het lijstje stond de bouw van meer woningen. Voor ouderen en jongeren is het tegenwoordig een crime om geschikte woonruimte te vinden, legt Ria Timmerman van Oranjezathe uit.
Veel ouderen zitten nu in grote woningen met dito tuinen en willen graag kleiner. Jongeren die in eigen dorp willen wonen kunnen vaak niets betaalbaars vinden. “Voor beide doelgroepen is er bijna niets. Dus daar zijn we mee aan de slag gegaan”, aldus Timmerman.
Slok op een borrel
Met een groepje gelijkgestemden hebben zij in de afgelopen anderhalf jaar op een plan gebroed. En daar komt geen projectontwikkelaar bij om de hoek kijken. “We hebben een collectief particulier opdrachtgeverschap (cpo) opgericht. Een stichting van waaruit wij alles organiseren. Het ontwerp, de invulling: alles beslissen we samen.” De cpo neemt de rol van ontwikkelaar op zich en dat scheelt een slok op een borrel qua kosten, aldus Timmerman.
De stichting heeft inmiddels een terrein van 9000 vierkante meter aan de Bladderswijk op het oog als ontwikkellocatie. Het gaat om een bosrijk terrein naast een woning. “De eigenaar wil graag meehelpen aan de plannen. Inmiddels hebben we een voorlopig koopcontract getekend. (rtvdrenthe) MEER


De woningmarkt in Emmen loopt steeds verder vast. Het aantal nieuwe koopwoningen blijft achter op de vraag, terwijl die markt al jaren krap is. Ook stagneert de doorstroming en lopen de wachttijden voor huurwoningen op. Reden voor de gemeente om de komende tijd alle zeilen bij te zetten, meldt het college van burgemeester en wethouders in een update aan de gemeenteraad.
Of die woningmarkt in het groeiende Emmen snel verbetert, is de vraag. Eerder is afgesproken dat er in de periode tussen 2022 en 2030 minstens 4.000 woningen bijgebouwd moeten worden. Daarvan zijn er tot nu toe ongeveer vijfhonderd gerealiseerd, maar bij verschillende nieuwe projecten duurt het momenteel lang voordat ze van de grond komen.
Hierbij speelt de zogeheten ‘onrendabele top’ een rol: het is bij sommige projecten voor ontwikkelaars lastig om de woningen te realiseren, wanneer de kosten hoger uitpakken dan de te verwachte inkomsten van de verkoop.
Andere knelpunten op de huidige woningmarkt in Emmen noemt het college de stijgende prijzen van koopwoningen, waardoor momenteel ruim zestig procent van de beschikbare huizen boven de vraagprijs verkocht wordt. Daarnaast loopt de maandprijs voor particuliere huurwoningen fors op en stijgen de bouwkosten voor nieuwe woningen. Al die ontwikkelingen belemmeren volgens het college een goede doorstroming op de markt.
Emmen wil het tij keren
Emmen wil de komende periode het tij proberen te keren door harder aan nieuwe woningbouwplannen te trekken. Voor de korte termijn liggen er nu nieuwbouwplannen in onder meer Emmen, Klazienaveen, Nieuw-Dordrecht, Emmer-Compascuum en Zwartemeer, goed voor in totaal 250 tot 350 nieuwe huizen. Daarnaast start in twee andere dorpen binnenkort een verkenning naar mogelijke nieuwbouwlocaties, meldt het college. (rtvdrenthe) MEER